En els llunyans 60s uns pocs aeromodelistes practicaven el vol lliure en un gran terreny erm que havia estat un aeròdrom de la guerra civil, al terme municipal d’Alió, prop de Valls. A la fi de la dècada van aparèixer els primers equips Ràdio- Control (RC) proporcionals, eren cars però alguns es van atrevir amb la despesa. Així, aeromodelistes de la província de Tarragona, i fins i tot de Barcelona, van venir a volar RC a l’esmentat camp, tant velers com avions de motor.
En els 70s eren cada vegada més i més els aeromodelistes que coincidien en el camp a volar RC. El contacte va propiciar uns llaços d’amistat i camaraderia, que van motivar a diversos pilots a associar formant un club. El 26 d’octubre de 1980, 26 aeromodelistes signen, en propi camp, l’Acta de Constitució de l’AEROCLUB PLA DE VENT, (CPV) que té com a objectiu el “foment i la pràctica de l’aeromodelisme RC”. Havent volat ja bastants anys en aquell descampat, pla i clar, els nous socis ja sabien que els dies ventosos l’aire bufava amb ganes, d’aquí el nom de el Club.
En els anys que van seguir el CPV va créixer en nombre de socis i en activitats. Per exemple, amb la col·laboració de tots, es va organitzar a la tardor de 1982 el 1er. Campionat d’Espanya de Velers F3B. Cal recordar que per a tals esdeveniments calia dur a el camp tot el material necessari, ja que aquest no tenia cap infraestructura: ni aigua, ni electricitat, etc. La megafonia i els senyals acústics necessàries per a les competicions s’alimentaven mitjançant bateries i alguna caravana o tenda de campanya s’usava com caseta de control. Les tiberis i lliuraments de premis subsegüents i també les juntes de socis, tenien lloc al restaurant La Masia Vallense, avui dia convertit en un “Garden”.
Inicialment, la quota de permanència a l’CPV era reduïda, poques despeses havia: correu, trofeus per als concursos, herbicida i poc més. Entre l’ús d’herbicida i la col·laboració dels socis, llevant pedres i arrencant yerbajos, es va habilitar una àmplia zona on els aeromodels a motor podien enlairar-se i aterrar i també podien tendir les línies per al remolc de planadors. Més endavant, preveient que tard o d’hora el camp de vol seria terreny conreat i el Club hauria de traslladar a un altre lloc, de propietat si és possible, es va establir una quota mensual de 1000ptas. (6 €), considerable llavors, però és la que es manté encara avui dia.
A l’abril de 1988, amb la qual acumulat per les quotes, més dos préstecs avalats personalment per diversos socis, es va comprar i va condicionar un camp d’unes 3ha en terme municipal de Vallmoll. Situat en una lleu depressió, no era tan ventós (en superfície) com el d’Alió, però el Club va conservar el seu nom: PLA DE VENT. El condicionament va consistir en: un desmunt i aplanat parcials. Hi havia una barraca rústica però no electricitat ni serveis. Un dels socis va aportar el material per una pista asfaltada, llargament esperada pels pilots de aeromodels amb motor.
Després de l’esforç econòmic realitzat, el CPV va gaudir uns anys volant en un camp de la seva propietat, fins que l’Ajuntament de Vallmoll va decidir instal·lar un polígon industrial en el camp de vol i terrenys circumdants. Inevitablement els terrenys van ser requalificats i no hi va haver més remei que anar-se’n, venent el camp a una constructora, amb la qual es va pactar una moratòria d’uns mesos per continuar volant, mentre es gestionava la compra d’un nou camp.
Amb el capital obtingut amb la venda de el camp de Vallmoll es van barrejar diverses opcions de compra. A la fi de l’any 2005 es va decidir invertir en la compra i adequació d’un terreny de gairebé 9HA al terme municipal de Bràfim. Envoltat de vinyes i fruiters, en una àmplia zona plana i buidada, també bufa un bon vent quan la meteorologia ho decideix. Actualment el CPV és el propietari d’un camp ideal per volar sense molestar a ningú. Es disposa de: una esplèndida pista asfaltada, aigua, llum, serveis, etc. Tant és així que s’han pogut celebrar diversos esdeveniments internacionals amb gran èxit d’organització i assistència. Molts assistents, pilots amb experiència internacional, han manifestat que el CPV posseeix, avui en dia, una de les millors instal·lacions, com a club privat, tant a nivell nacional com europeu. Però aquesta és ja una altra història.
Per acabar, comparant dates, es veu que l’any entrant (2020) es compleix el 40 aniversari de el Club. Hi haurà, doncs, que celebrar-ho amb la participació de tots. Finalment, és desig de l’CPV expressar el seu reconeixement a tots els socis actuals i anteriors, per haver escrit aquests 40 anys d’història, esperant que es puguin escriure, com a mínim, el mateix nombre.
CLUB D’AEROMODELISME PLA DE VENT. Bràfim, DEC. 2019.